Kemence , búbos kemence , mobil kemence, kemenceépítés, kemencés házi kenyér, langalló (kenyérlángos) 

Kedves Érdeklődő!

 

Engedje meg, hogy – ajánlatunk ismertetésével együtt -- néhány bemutatkozó  gondolatot elmondjak Önnek tevékenységünkkel kapcsolatosan.

Édesanyám,  Izsó Kálmánné  hosszú ideje foglalkozik kenyérsütéssel. Nagyrészt a nagyvázsonyi tájházban sütötte kenyereit, de gyakorta a veszprémi Bakonyi Házban is. (Több esetben a MTV Főtér című műsorában is láthatták.)    Tőle tudom, hogy a kenyérsütés tudománya , a kemence üzemeltetése igényel némi szakértelmet, amit manapság már nehéz elsajátítani megfelelő ismeretekkel rendelkező szakemberek híján. 

Ezért gondoltunk arra, hogy --  kemencéjében valóban örömét lelje --  az épülő kemence mellé felajánljuk ennek az ismeretanyagnak az átadását is.  Tehát a kemence használatának fortélyait, a benne készíthető ételek elkészítésének módját, receptjeit. Akár édesanyámmal közös kenyérsütésen is részt vehet, hogy megismerje annak technikáját, eszközeit. Ezzel elkerülheti azt a manapság jellemző helyzetet, hogy a gyönyörűen megépített kemencéje – megfelelő tudás hiányában – kihasználatlan marad. Vendégeit nem csak a látvánnyal,  a tűz pattogásával, a búb melegével, hanem az ízekkel is elkápráztathatja majd.

 

Valahogy ez történt velem is. A  nagyvázsonyi tájház szomszédságában ,a működő kemence „árnyékában” talán nem csoda, ha érdeklődni kezdtem e csodálatos építmények iránt.    Kőművesként tudtam, hogy régen a kemencéket kőművesek építették, egymásnak adva át tudásukat.  Régóta szerettem volna ezzel foglalkozni, de ma a művelése további szaktudáshoz kötött.  Oktatásban viszont már nem tanítják. Ezért egészen Erdélyig kellett mennem, hogy elsajátíthassam a szakma fortélyait. Itt szereztem meg azt az elméleti és  gyakorlati tudást, ami  szükséges ahhoz, hogy a megépítendő kemencék ne csak látványosak, de jól működők is legyenek.  

2008. októberében érkeztem haza , és szereztem meg itthon a magyar hatóságok bejegyzését, a szükséges engedélyt a tevékenység folytatásához. Közben  édesanyám részére építettem egy bemutató  kemencét, amit most falusi vendégasztal szolgáltatásunk keretében üzemeltetünk.

Ennek keretében előzetesen egyeztetett időpontban  max. 15 fős csoportok részére készülnek 

-- talán dicsekvés nélkül mondhatom –  a finomabbnál finomabb „ kemecés ételek.”  Így bárkinek lehetősége nyílik a kemence megtekintésére, és egy jóízű „kemencés kóstolóra”, akár egy kellemes nagyvázsonyi kirándulás keretében.

Természetesen csak a kemence megtekintésének sincs akadálya, előzetes időpont egyeztetés esetén erre is van lehetőség.

 

                                                                              Izsó Tamás

                                                                Kemenceépítő kőműves mester

 VISSZA a főoldalra