Kemence , búbos kemence , mobil kemence, kemenceépítés, kemencés házi kenyér, langalló (kenyérlángos) 

                  

Szövegdoboz: AKTUÁLIS:    ITT A FŰTÉSI SZEZON!    
A hideg beköszöntével sokan kérdezik: MI A KÜLÖNBSÉG A CSERÉPKÁLYHA ÉS A BÚBOSKEMENCE KÖZÖTT? Talán segítségükre lehet az alábbi összehasonlítás:
Hasonlóságok:                                                                      1. Kevesen tudják, hogy a hagyományos magyar búboskemence szintén cserépből van.  (Téglából is építettek kemencét,  sőt manapság már "búboskemencét" is, de ez csak formájában utánozza az eredetit. A téglakemence "kemence" a cserépkemence "búboskemence.")                                                                                          2. Mindkét fűtőeszköz a nagy tömegű cserép és samottégla  hőtárolóképességén alapul. Egyszeri felfűtéssel elérhető, hogy a fűtőtest átforrósodás után folyamatosan adja át a hőt környezetének.   Úgyhogy akár egy nap egyszer is elég lehet befűteni.                                                                                                                                   3. Minkét esetben a parázsraégetést követően le kell zárni a fűtőeszközt, (elzárni a levegőutánpótlást), hogy a huzat ne hűtse ki. 4.Továbbá mindkét esetben más -- kellemesebb -- a hőérzetünk, mint a termosztáttal szabályozott fűtési módoknál.  Biztosan tapasztalta már, hogy amikor a termosztát kikapcsolta a fűtést, -- hiába volt a lakás hőmérséklete a kívánt hőfokon -- a hideg radiátorok mellett kellemetlen hűvösnek érezte otthonát. Ennek az az oka, hogy a folyamatosan sugárzó hőt mindig melegebbnek érezzük (még alacsonyabb hőfok mellett is) mint a sugárzó hő nélküli magasabb hőmérsékletű levegőt. Tehát alacsonyabb hőfokon is kellemes meleget érezhet e két hagyományos fűtési forma alkalmazásával. Ennek következtében rendkívül takarékos megoldást találtak a népi "feltalálók".  Különbségek:                                                                        1. A két eszköz más-más elven tartja meg a hőt: a cserépkályhában viszonylag kis tűztér mellett hosszú, kanyargós füstjáratok biztosítják, hogy a meleg levegő minél lassabban jusson el a kéményig, és távozzon a szabadba. Ennek ellenére elkerülhetetlen a hőveszteség. Eleink a búboskemence megalkotásával -- ezzel szemben -- arra a fizikai törvényszerűségre építettek, hogy a meleg levegő könnyebb a hidegnél, tehát felfelé száll, mégpedig a kemence búbjába, ahonnét  "nincs kiút".  A kemence lezárásáig (ld. fent) természetesen itt is van valamennyi hőveszteség, hisz a huzattal kijuttatjuk a füstöt a szabadba, de az előtte a búbba felemelkedve "megfordul" és a hő nagyrészét átadja a kemence palástjának. A parázsra égetés és lezárást követően pedig már csak a lehűlt, (ezáltal a búbból leszálló) levegő távozhatna a kéményen, de egy egyszerű technikai megoldás ezt is megakadályozza. Tehát talán a kemence az a fűtési mód, ami a legkisebb hőveszteséggel üzemel, azaz a legnagyobb hatásfokú fűtőtest.               2. A kemence kiváló sütő-főző-aszaló eszköz. A fa füstje, a kemence "aromája" rendkívüli, utánozhatatlan ízt ad az ételeknek. (Húsok, zöldségek, töltöttkáposzta, rétes, kenyér, langalló, aszalt szilva, füge stb. )  3.A búboskemence "tűztere" a búbja. Ebből addódóan, a nagyobb tűztérnek köszönhetően a fahasábokat nem szükséges annyira összeaprítani, mint a cserépkályha esetében. Aki nem konyhakész fát vásárol, sok munkát, illetve plusz költséget megtakaríthat vele. Sőt így a ház körül keletkező fahulladékot  (pl. ágakat) is el lehet égetni benne. De akár szalmabálával is fűthető.               4. Végül, de nem utolsó sorban, aki a búboskemence mellett dönt, egy -- magyar hagyományokat idéző -- mégis divatos, különleges, sőt csodálatos eszközt vásárol, melyben sok örömét lelheti. Egyszerre, együtt, --készítheti el a húst, burgonyát, zöldségeket, tehát a főzés is könnyebbé válik. Sőt ebben jellemzően a család férfitagjai is örömmel résztvesznek.  Ne feledkezzünk meg a családi és baráti kapcsolatok ápolásáról sem, hisz rendkívül kellemes összejöveteleket, de akár "csak" egy családi vacsorát is meghitt hangulatúvá varázsol, s talán hozzájárulhat ahhoz, hogy a mai rohanó világban mi is megtapasztaljuk eleink meghitt, beszélgetős estéit, visszatérjen a családokba az egymásra figyelés. Ugyanis aki egyszer --akár csak a kemencében sült burgonya ízlelgetése közben -- megtapasztalja azt az érzést, milyen körbeülni a meleg búboskemencét, és így együtt lenni a családtagokkal, az örömmel fogja ezt megismételni minden adandó alkalommal.